Tips

Barn gillar vatten

Det är vår absoluta övertygelse att de flesta barn föds vattenglada. Att ett barn är ledset i vattnet betyder inte att det inte gillar att bada. Det kan vara hunger eller trötthet. Eftersom ett litet barn inte kan prata så visar de det genom att skrika. Det kan också vara så att barnet behöver några gånger på sig för att känna sig¨hemma¨ i badmiljön. 

Undvik att stressa innan er simning, det påverkar barnet negativt. Att vara på anläggningen ca 15 minuter innan er simtid är lagom. 

Ge positiva signaler

Visa att ni tycker att det är kul att vara i vattnet och att ni också kan doppa huvudet under vattenytan. Barn gör som vi vuxna, inte som vi säger att de ska göra. Ser ni alldeles skräckslagna ut när barnet kommer upp efter ett dyk så tror barnet att det här är något jättefarligt. Ger ni beröm och ler så förstår barnet att det är kul att dyka och simma.

Lyssna på ditt barn

Alla barn är olika, både ålder och erfarenhet skiljer barnen åt. Lyssna på barnet och respektera ett nej. Det ska vara roligt att simma och det ska vara på barnets villkor. Försök däremot gärna att locka och lirka fram övningarna som vi presenterar. Det är lätt att känna pressen att tvinga barnet till övningar när de inte vill, men gör inte det. Lyssna på ert barn och jämför inte med andra barn i gruppen. Gör det som passar för ert barn.

Ha överseende med trotsperioder

Det kommer tillfällen då barnet inte vill prova nya saker. Anpassa då övningarna efter vad barnet vill. Vid ett års ålder blir barnet kanske lite ¨mammigt¨ och vid två års ålder lite ¨jag vill inte¨. Detta är fullt normalt och det finns ingen anledning att sluta simma för det.

Våga släppa barnet

Ett vanligt fel är att man håller i och hjälper barnet för mycket. Det här gäller när ni går på fortsättningskurser i babysimning. Barnet måste lära sig av sina misstag. Låt barnet hålla i kanten själv. Släpper det taget så låt barnet få se vad som händer och hjälp sedan barnet att hitta tillbaka till kanten. Samma sak gäller när barnet hoppar från kanten eller åker rutschkana. Låt barnet ta tag i era händer när de vill komma upp till ytan så att det inte är ni som plockar upp barnet ifrån vattnet.

Barnet kommer inte utveckla sin egen simförmåga förrän ni som föräldrar låter dem göra det!

27 jun, 2019

Vattenträning för dig som är gravid!

14 jun, 2019

På Streteredsbadet i Kållered och på Quality Hotel Winn i Hisings Backa...

31 maj, 2019

Både platser för nybörjare och fortsättare finns i åldrarna 3 mån - 9 år,...